Grafikus felületű parancsértelmező az Ubuntu Linux rendszeren

Korábbi cikkemben bemutatásra került a Terminál nevű parancsértelmező, amely leginkább a DOS parancssorához hasonlítható, grafikus felületet nem igénylő, a felhasználó által begépelt parancsokat elvégző rendszeralkalmazás. A továbbiakban ennek a grafikus felületű alternatíváját, a Hotwire nevű alkalmazást ismertetem.

1) Telepítés

Legegyszerűbben Synaptic csomagkezelőből telepíthetjük, a kereső mezőbe egyszerűen írjuk be a csomagnevet (hotwire) és a találati listából telepítsük fel a megszokott módon.

2) Használat

Sikeres telepítést követően az Alkalmazások -> Rendszereszközök -> Hotwire Shell menüpontról indíthatjuk. Nagyon ötletesnek tartom, ugyanis indítást követően rögtön az új felhasználókra gondolt a program írója, a fontosabb parancsok listáját jeleníti meg valamint egy internetről elérhető oktató leírás elérési hivatkozását (View Tutorial, ahová kattintva további hasznos információkról is olvashatunk.

További hasznos ötlet, hogy minden begépelt karakter után egy kis felugró lista jelenik meg a parancs szavának teljes begépelése előtt a begépelt karakterrel kezdődő parancsokról.

3) Beállítások

A Terminál-ról ismertetett módhoz hasonlóan itt is (bár jóval kevesebb) lehetőségünk van a megjelenés beállításaira, ha a menüsorban az Edit -> Preferences lehetőségen belül a Terminal nevű fület válasszuk. A megjelenített betűszín (Foreground Color) és háttérszín (Background Color) módosítására van lehetőségünk, hogy számunkra tetsző, valamint a rendszerünk megjelenési témájához jól illő kinézetet alakítsunk.

4) További hasznos funkciók

A Hotwire menüsorán található lehetőségek közül fontosnak tartom ismertetni az Edit menüben található Search lehetőséget (vagy CTRL+S billentyűkombináció), amellyel a képernyőn megjelent szövegből kereshetünk szavakra vagy szórészekre.

A menüsoron a View -> Overview lehetőséget kiválasztva a legutóbb általunk Hotwire-ben használt parancsokat gyűjti össze, ahol egy parancsra kattintva azt akár ismét lefuttathatjuk.

A grafikus felület által biztosított előnyök segítségével például az ls paranccsal kilistázott könyvtárban található állományokra kattintva jobb egérgombbal a rá vonatkozó műveletek is megjelennek, ahonnan egyszerűen megnyithatunk szöveges állományt (Open with...), vagy akár egy könyvtárat is törölhetünk (Move to Trash).

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.